MANGO COMMITTED

Mango po përparon në qëndrueshmëri: 79% e të gjitha veshjeve të saj kanë veti të qëndrueshme 

Kompania pret që shifra të arrijë 100% deri në 2022

 

Mango do të mbështesë Asociación Vellmarí në projektin Posidonia Lab, duke forcuar projektet e saj të ruajtjes, inovacionit dhe arsimit detar

 

Mango vazhdon të përparojë në qëndrueshmëri, e cila është një nga shtyllat e saj strategjike. Kompania ka ende si dëshirë të saj të vazhdojë qëllimin e saj kryesor të një industrie më etike dhe të qëndrueshme në fushën e modës, pëmes iniciativave që zvogëlojnë ndikim e kësaj industrie në mjedis. Mango që në momentin që u regjistrua në Paktin e Modës në vitin 2019, ka patur angazhime të mëdha të tilla si reduktimin e emetimeve dhe mbeturinave, përdorimin e vazhdueshëm të burimeve, biodiversitetin, transparencën dhe gjurmureshmërinë.

Si pjesë e angazhimit të bërë pas nënshkrimit të Paktit të Modës, Mango do të fillojë një bashkëpunim me Asociación Vellmarí, drejtuar nga Manu San Félix, i cili është një biolog, lundërtar, fotograf dhe eksplores i National Geographic. Kjo organizatë jofitimprurëse bën realizimin e projekteve të arsimit në Posidiona Lab, një projekt pionier i ruajtjes detare i cili integron inovacionin, kërkimin, edukimin dhe ndërgjegjësimin për mbrojtjen e posidonia (bar neptun), një specie bimore endemike e Mesdheut.

Mango po vazhdon me projektin e saj për të zëvendësuar qeset plastike me ato të letrës. Qëllimi i kompanisë është që në bashkëpunim me furnitorët e saj të eleminojë në mënyrë progresive të gjitha qeset plastike që përdor në shpërndarjen e produkteve në të gjithë zinxhirin e saj të prodhimit. Pasi të përfundoj ky projekt, do të lejojë që Mango të pushojë së përdoruri rreth 160 milion qese plastike çdo vit.

Një tjetër projekt për të cilin kompani po punon është përmirësimi i efiçensës së energjisë në modelimin e dyqaneve të reja. Për të arritur këtë objektiv, koncepti i ri i dyqanit ka sisteme ndriçimi dhe kontrolli të temperaturës me efikasitet energjetik, si dhe një dizajn i cili përfshin materiale të qëndrueshme si bojë me bazë natyrore dhe ndër të tjera, materialet janë të reciklueshme.

Gjatë vitit 2020, Mango mblodhi 42 ton veshje përmes projektit të riciklimit që po kryen në bashkëpunim me de Moda re-. Rrobat mblidhen në dyqanet e Mango për ripërdorim, riciklim dhe rigjenerim të energjisë. Në vitin 2020 Mango kishte 610 pika riciklimi në dyqanet e saj në 11 vende, dhe në 2021 do ta shtrijë këtë shërbim në vende të tilla si Austria, Italia, Polonia, Turqia, Zvicra dhe Rusia, me më shumë se 200 pika të reja riciklimi.

Mango u themelua në Barcelona 1984 dhe sot është një nga grupet kryesore të modës në botë. Kompania, e cila është e pranishme në më shumë se 110 vende, e mbylli vitin 2020 me një xhiro prej 1.842 miliardë eurosh, nga të cilat kanali në internet përfaqësonte 42%.

Koleksioni Mango Committed është duke u evoluar për t’u bërë një koleksion i përhershëm i firmë e cila do të përfshijë të gjitha veshjet me veti të qëndrueshme në linjat e ndryshme të Mango. Këtë sezon, 79% të rrobave të Mango janë pjesë e këtij koleksioni dhe kompania pret që shifra të arrijë në 100% deri në vitin 2022. Përdorimi i fibrave dhe proceseve të qëndrueshme bën të mundur zvogëlimin e ndikimit të saj në mjedis dhe kontributin e saj në eleminimin e ndotjes me mbeturina.

Për sa i përket përdorimit të fibrave të qëndrueshme, Mango ka si objektiv përdorimin e pambukut 100% të qëndrueshëm dhe 50% të poliestrës së ricikluar në koleksionet e saj deri në vitin 2025. Mango ka pritshmëri që 100% të fibrave të saj të celulozës të jenë të kontrolluara që në gjenezë deri në vitin 2030.

Sipas Toni Ruiz, CEO i Mango, “Ne kemi bërë betimin për të vazhduar punën në mënyrë që të bëhemi një kompani më e qëndrueshme. Kjo është arsyeja pse jemi duke ndërmarrë hapa të mëdhenj me projekte shumë ambicioze të cilat do të na lejojnë të minimizojmë impaktin tone në mjedis dhe të arrijmë objektivat që i kemi vendosur vetes për qëndrueshmërinë.”

SHKO LART
×